Vlukon kiest voor Huppertz

Firma Vlukon uit Vaals (onderdeel van ‘Konijnenburg wielengroep’) is fabrikant van industriële velgen (wielen).

Konijnenburg Wielengroep is al meer dan 65 jaar toonaangevend als specialist in wielen voor intern transport met vestigingen in Amsterdam en Waalwijk. Een gedegen ervaring, top merken, eigen productie en ontwikkeling vormen de basis voor een meer dan compleet assortiment van transportwielen.

Een recente opdracht bij fa. Vlukon is het vervangen van de aandrijving en besturing van een X-Y beweging op een zogenaamde CNC machine. In de machine worden geperste velgdelen middels een draaibewerking gevlakt en worden de randen gebroken.

De bestaande aandrijving en besturing was oud en achterhaald. De stappenmotoren liepen vaker ‘uit de pas’ en de posities konden niet gewaarborgd worden.

In de nieuwe opzet is gekozen voor KEB servomotoren en servoregelaars waarbij de positioneercyclus volledig in beide regelaars afloopt. De rest van de besturing loopt in een Omron PLC en een ESA touch panel zorgt voor communnicatie tussen de KEB regelaars en de Omron PLC. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van de pipe-lines in het ESA panel voor het omzetten van de verschillende protocols.

Veder worden in het ESA touch panel recepten per velgnaam opgeslagen. Per recept kunnen 16 stappen van de X- en Y-as worden opgeslagen waarbij de volgorde (X of Y stap) willekeurig mag zijn.

Na het kiezen van een recept worden de stappen in de PLC gerangschikt en vervolgens worden de af te lopen posities via de ‘pipe-line’ naar de betreffende KEB servoregelaar gestuurd. Tijdens productie worden de index-posities van de beitels vanuit de KEB regelaars in de juiste volgorde afgelopen.

Om een snelle ombouw met zo kort mogelijke stilstandtijd te kunnen realiseren is er in onze werkplaats eerst een proefopstelling gebouwd en is de software getest. De ombouw en inbedrijfname heeft daarna binnen de geplande 48 uur kunnen plaatsvinden. Naar volle tevredenheid van de klant is de installatie opgeleverd geworden.

http://www.konijnenburg-wielengroep.nl/